Wij, Cor de Groot en Cees Baan Hofman gaan in april voor de 3 e keer naar Oekraïne om de lokale bevolking in de omgeving van het stadje Haisyn zo’n 200 km ten zuiden van Kyiv, te ondersteunen.
Voor de oorlog waren de meeste mensen al arm, maar door de oorlog zijn ze nog verder achterop geraakt. Bovendien zijn er veel mannen naar het front, zijn gesneuveld of gewond. Voor de achterblijvers valt het niet mee om de boel draaiende te houden.
Haisyn is een klein stadje met zo’n 25.000 inwoners, mensen die in het buitengebied wonen hebben vaak een grote moestuin, die hen ook voor de wintermaanden voor een groot deel van voedsel voorziet.
Nu veel mannen er niet meer zijn om het zware grondwerk te doen, willen we daarvoor een freesmachine aanschaffen om de grond zaaiklaar te maken. Deze freesmachine is voor algemeen gebruik en wordt door de kerk beheerd.
In de winter wordt er in het buitengebied vooral op hout gestookt, voor het kloven van hout willen wij een kloofmachine aanschaffen zodat het voor de achterblijvers toch mogelijk is dit zware werk te kunnen (laten) doen. Op deze manier helpen we de achterblijvers met hulp van enkele mannen toch redelijk zelfredzaam te blijven.
Woon je in de stad dan is het een ander verhaal, dan heb je vaak geen mogelijkheden je eigen groenten te verbouwen. Heb je niet genoeg inkomen dan ben je aangewezen op de voedselbank of wat andere je geven.
Als je door oorlog gewond of invalide geraakt bent dan ontvang je van de overheid nauwelijks geld. Maar ook het pensioen dat bejaarden ontvangen is vaak zo klein dat je daar absoluut niet van rond kunt komen, je ziet dan ook heel veel ouderen op straat die op een of andere manier nog iets proberen bij te verdienen.
Mensen die het meest getroffen zijn door de oorlog willen we een geldbedrag geven, de adressen worden voor ons geselecteerd door lokale kerken, ook niet gelovige ontvangen geld.
Ook willen we een lokale voedselbank ondersteunen, door de oorlog zijn steeds meer mensen aangewezen op dit soort instellingen.
Uiteraard vinden mensen het fijn dat we ze financieel ondersteunen, sommige zijn geëmotioneerd als ze een gift ontvangen maar het wordt ook heel erg gewaardeerd dat wij daar fysiek aanwezig zijn, ze voelen zich gezien.
We willen iedereen heel erg bedanken die bijgedragen heeft, zonder jullie steun zouden we dit niet kunnen doen.
Hieronder staan nog wat foto’s en stukjes tekst van de vorige reis.
Veel mensen uit oorlogsgebieden zijn gevlucht naar veiliger oorden maar ontvangen geen ondersteuning van de overheid, zij zijn dus aangewezen op donaties en voedselbanken.
Nu wij terug zijn van onze tweede reis zijn we nog meer gemotiveerd om de mensen daar te helpen! Via een aantal kranten hebben we verteld over hetgeen we daar gezien en gedaan hebben.
Cees Baan Hofman en Cor de Groot
Haisyn
Als eerbetoon aan de gesneuvelde militairen staan in het stadje Haisyn deze borden met vlaggen langs de hoofdweg. Meer dan 1000 zijn het er op een bevolking van 25000 mensen. Dat doet iets met je en de lijst is nog niet volledig bijgewerkt. Vermisten, gewonden en invaliden staan er niet op. Voor de samenleving heeft dit een enorme impact.
Kyiv
Maidenplein in Kyiv:
Vlaggetjes van gesneuvelde militairen, oneindig veel. Op elk vlaggetje staat de naam van een gesneuvelde soldaat, soms met een foto erbij. Heel indrukwekkend, het emotioneerde ons, we moesten moeite doen om onze tranen in bedwang te houden. Volgens de officiële cijfers van de overheid zijn het er enkele honderdduizenden, maar volgens andere informatie kloppen deze cijfers niet en gaat het eerder richting een miljoen.
Bezoek aan ziekenhuis in Vinnytsja:
Tijdens onze tweede reis hebben we een ziekenhuis bezocht waar veel gewonde militairen lagen, ze wilden graag hun verhaal aan ons kwijt en toen we vroegen of we een foto mochten maken wilden ze graag dat we dit deden.
'Laat het jullie mensen maar zien, zodat ze weten wat ons hier overkomt en help ons', was een veel gehoorde opmerking.
De meeste patiënten die we spraken zijn door drones of bommen gewond geraakt of invalide gemaakt.
Bij mensen thuis in Haysin:
Echtpaar waarvan de man al sinds een jaar oorlogsinvalide is.
Deze man verloor beide benen na een maand aan het front, door een drone. Een prothese is niet mogelijk en het is onduidelijk of de overheid ooit iets zal uitkeren, tot op heden na één jaar, is er nog steeds geen geld uitgekeerd.
Tijdens ons bezoek moest zijn vrouw huilen vanwege de nieuwe situatie nu haar man geen benen meer heeft. Ze doet wat ze kan, bewerkt het land, verzorgt kippen en eenden. Doet het huishouden en verzorgt haar man.
De melkopbrengst van enige koe is onmisbaar voor hun levensonderhoud.
De kippen en eenden van dit echtpaar zorgen voor eieren en vlees.
Vluchtelingen opvang in de omgeving van Haisyn:
Vrouw met 4 zonen (de jongste staat niet op de foto), haar man/hun vader is overleden.
Noodopvang voor het gezin.
Inefficiënte open haard die het hele huisje moet verwarmen (ook bij -20 C)
Hout voor de komende winter is geleverd, resultaat van onze inzameling.
Het gezin hierboven een vrouw met 4 zonen (de jongste staat niet op de foto), haar man/hun vader is overleden, ze zijn gevlucht uit Bachmoet omdat hun huis kapot geschoten is. Het huisje wat ze hebben gekregen als vluchtelingen, was een onbewoonbaar krot wat leeg stond. Zij mogen er gratis in, zo hebben ze in ieder geval een dak boven hun hoofd. In hun buurt staan diverse van dit soort huisjes maar er zijn vrijwel geen mannen meer in die buurt om de boel op te knappen. Ook in de kerk waar ze contact mee heeft zijn bijna geen mannen die iets kunnen betekenen.
De enige verwarming is een open haard die een heel laag rendement heeft. Aan alles zie je dat er veel gebrek is. Zo te moeten leven en omgaan met zoveel verlies, dat moet traumatisch zijn voor dit gezin.
Toen wij er waren hadden ze geen hout voor de open haard. Een voorganger van een kerk hebben wij geld gegeven om hout te kopen. Later werd bovenstaande foto opgestuurd dat het hout geleverd was.
Financiële ondersteuning gegeven:
Er zijn hier veel mensen uit het oosten die gewond, invalide of gevlucht zijn en alles achtergelaten hebben. Zij leven hier zonder ondersteuning van de overheid. Kerken en mensen ter plekke doen wat ze kunnen, maar zijn zelf ook vaak arm. Wij hebben tijdens onze 2 reizen een veertigtal mensen een enveloppe met geld gegeven. Ze waren daar ontzetten blij mee, sommigen barstten in tranen uit, niet alleen om het geldbedrag maar ook omdat er naar hen omgekeken werd. Wat wij gedaan hebben is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat.
Wat willen we nu inzamelen:
Voor deze winter en voor komend voorjaar willen we 30.000,-- euro inzamelen. Hiermee kunnen we circa 100 gezinnen helpen, vooral vluchtelingen die daar ter plekke opgevangen worden, oorlogsinvaliden en gewonde personen, die geen inkomen uit arbeid hebben en ook geen uitkering ontvangen.
We willen grondbewerkingsmachines en houtkloofmachines aanschaffen om het zware mannenwerk te kunnen uitvoeren nu veel mannen er door de oorlog niet meer zijn.
Wilt u ons helpen onze kleinschalige projecten te ondersteunen? Wij werken samen met enkele kerken, die in de haarvaten van de samenleving zitten en de mensen kennen die het echt nodig hebben. Als wij weer naar Oekraïne gaan betalen we de reis en verblijfskosten zelf. We hebben geen overhead, geen organisatie die geld kost, al het geld en middelen komen 100% bij de mensen terecht.
Verkoop uit eigen tuin langs de weg:
Veel (vaak oudere) vrouwen, proberen op straat nog iets bij te verdienen, veelal met producten uit eigen tuin.
De elektriciteitscentrale 20 km ten zuiden van Haisyn is al meer dan 14 keer gebombardeerd en zoveel mogelijk hersteld, op dit moment functioneert hij weer voor een deel. Hopelijk kan deze centrale ook tijdens de komende winter stroom blijven leveren.
Roadblocks in heel Oekraïne
Op veel locaties in het land staan wegblokkades, de documenten worden gecontroleerd en beschikt men niet over de juiste vrijstellingen dan kan men zo opgepakt worden om aan het front te worden ingezet. In het begin waren er nog veel vrijwilligers voor de oorlog, maar die zijn er nu niet meer. Veel mannen durven amper de straat op te gaan bang opgepakt te worden. Wij bezochten ook een gezin, waarvan de man min of meer ondergedoken zat.
Volgende reis en contact Cees Baan Hofman
Voor komend voorjaar hebben we weer een reis naar Oekraïne gepland, wilt u op de hoogte worden gehouden, dan kunt op deze website ons reisverslag volgen of contact met ons zoeken via baanhofman@gmail.com